úterý 14. června 2011

Hradecké jazykové lekce v smskách získaly titul top 7 „Nápad roku 2011“

Publikování: 26/5/2011

Hradecký projekt SMS, ONLINE a MOBILNÍ jazyky je v soutěži Vodafone Nápad roku 2011 sedmý, porazil devadesát soutěžících

Hradecký projekt SMS, ONLINE a MOBILNÍ jazyky obsadil v soutěži Vodafone Nápad roku 2011 sedmé místo, když porazil devadesát dalších soupeřů. Hradecký projekt se prosadil díky myšlence proměnit mobilní telefon v aktivního a flexibilního učitele cizího jazyka, který je stále po ruce pro každého zaneprázdněného studenta a který se současně propojuje v ucelený systém jazykové školy na internetu spolu s online a mobilními jazyky. Češi tak mají možnost aktivně a flexibilně studovat cizí jazyk, aniž by museli docházet do kurzu: zkrátka studovat podle svých časových potřeb i svého tempa tak jak chtějí.

 S touto myšlenkou přišla jazyková škola Evropské vzdělávací centrum z Hradce Králové. Její projekt SMS, ONLINE a MOBILNÍ jazyky, který učí obyvatele České republiky cizí jazyky a nabízí jim každodenní jazykové lekce, zvukové nahrávky rodilých mluvčích i týdenní testy v mobilu. Letos se o tento titul uchází celkem 97 projektů.

„Být TOP 7 v této soutěži je pro nás obrovské ocenění naší práce, které bereme velice vážně a myslím, že má své velice seriózní výsledky. Náš nápad je originální v tom, že využívá stále více populárních smartphonů a mobilních dotykových zařízení pro interaktivní a zábavné studium jazyků díky optimalizovaným výukovým aplikacím. Zároveň to ale není další běžný výukový systém, který by sliboval zázračnou metodu výuky bez úsilí,“ popsal projekt SMS jazyků a on-line jazyků autor nápadu Tomáš Morávek, který vede jazykovou školu Evropské vzdělávací centrum.
Systém funguje tak, že studenti dostávají SMS zprávy do svých mobilů denně. Jednou týdně pak jako souhrn sedmi lekcí ve zvukové podobě prostřednictvím MP3 souboru. Vědomosti a nabyté znalosti rekapitulují jednou týdně mini testy, které student obdrží do emailové schránky. Touto metodou se lze za rok naučit 2 tisíce slovíček a frází, které student zapojí do své aktivní slovní zásoby.
Systém nabízí naprosto revoluční možnost učit se sám podle svých potřeb a tempa. Počítač či mobilní telefon slouží studentovi k jeho individuálnímu studiu. Zpracované MP3 poslechy rozvíjí schopnost rozumět a přináší dokonalou výuku výslovnosti. Pravidelné zasílání slovíček a frází buduje nejen slovní zásobu, ale dokáže naučit správné využití větších gramatických celků bez nutnosti drilu či zbytečného biflování,“ doplňuje ředitel Evropského vzdělávacího centra Tomáš Morávek.
Zcela ideálním nástrojem, který SMS jazyky doplňuje, je pak kompletní virtuální jazyková škola, která vzniká jako projekt online-jazyky.cz. Ten studentům nabízí vedle klasických lekcí zvukové nahrávky v podání rodilých mluvčích, testy, video výklady i rychlý kontakt s živým lektorem. „Online-jazyky jsou ucelenou jazykovou školou přístupnou na internetu. Projekt umožňuje časově flexibilní studium v jakoukoli denní dobu. Kurz se tak studentovi přizpůsobí podle jeho potřeb,“ doplnil Tomáš Morávek.
Chuť Čechů zlepšovat svou úroveň v cizím jazyce s využitím moderních technologií, které dávají možnost přizpůsobit studium jazyka volnému času studenta, potvrdil na jaře průzkum mezi více než tisícovkou respondentů. „Náš průzkum ukázal, že Češi mají velké problémy se zlepšováním svých jazykových znalostí, protože na studium cizího jazyka totiž obvykle nemají dost času. Většinou jsou totiž samouci a i proto by ocenili při výuce jazyků moderní metody výuky či maximální využití možností počítače či mobilního telefonu. Jazykové kurzy časově šité na míru s využitím moderních technologií jako je mobilní telefon či počítač by přivítaly více než tři čtvrtiny dotázaných,“ řekl autor sociologického průzkumu Jiří Pilnáček.

Žádné komentáře:

Okomentovat