úterý 14. června 2011

Výuka jazyků přes SMS dává Čechům šanci zlepšit jejich jazykovou úroveň

Půblikováno: 07/04/2011
Do České republiky vstupuje nový fenomén ve výuce jazyků
 a budování slovní zásoby využívající SMS zprávy a MP3 poslechy posílané do mobilního telefonu a emailu. Moderní způsob výuky prostřednictvím SMS a MP3 se zaměřuje na angličtinu, češtinu pro cizince, němčinu, francouzštinu či španělštinu. S tímto novým fenoménem, který propojuje možnosti mobilního telefonu s výukou řečí, přichází jazyková škola Evropské vzdělávací centrum. Výukový systém studenta pravidelně oslovuje a nutí ho udržovat znalosti jazyka v živé formě.
 „Systém nabízí naprosto revoluční možnost učit se sám podle svých potřeb a tempa. Počítač či mobilní telefon slouží studentovi k jeho individuálnímu studiu. Zpracované MP3 poslechy rozvíjí schopnost rozumět a přináší dokonalou výuku výslovnosti. Pravidelné zasílání slovíček a frází buduje nejen slovní zásobu, ale dokáže naučit správné využití větších gramatických celků bez nutnosti drilu či zbytečného biflování. Souhrnné minitesty rozvíjí nejen schopnost psát, ale celkovou orientaci v cizím jazyce. Na rozdíl od papírové učebnice je výhodou systému schopnost studenta neustále oslovovat a využívat jeho nevyužitý volný čas ke studiu,“ popsal základní výhody nové metody výuky ředitel Evropského vzdělávacího centra Tomáš Morávek.
Textové SMS zprávy přichází do mobilu denně a jednou týdně jako souhrn sedmi lekcí ve zvukové podobě prostřednictvím MP3 souboru. Vědomosti a nabyté znalosti rekapitulují jednou týdně mini testy, které student obdrží do emailové schránky. Touto metodou se lze za rok naučit 2 tisíce slovíček a frází, které student zapojí do své aktivní slovní zásoby.
Zcela ideálním nástrojem pro samouky pak bude kompletní virtuální jazyková škola, která vzniká v rámci projektu www.online-jazyky.cz. Tam studenti naleznou vedle klasických lekcí zvukové nahrávky v podání rodilých mluvčích, testy, video výklady i rychlý kontakt s lektorem. „Online-jazyky připravujeme jako ucelenou jazykovou školu přístupnou na internetu. Projekt umožní zcela časově flexibilní studium v jakoukoli denní dobu. Kurz se tak studentovi přizpůsobí podle jeho potřeb,“ doplnil Tomáš Morávek.
Systém, který má vyjít vstříc potřebám a požadavkům českých studentů cizích jazyků, nyní testuje a konzultuje Fakulta informatiky a managementu Univerzity Hradec Králové. Projekt zastřešil specialista a metodik výuky cizích jazyků, autor knih vydavatelství Cambridge University Press, Steve Flinders. Ten v letos v lednu konzultoval a sestavoval strukturu výukových kapitol či způsob vzdělávání studentů a intenzivně školil a vedl lektory.Využití možností mobilního telefonu nabízí ideální doplnění pravidelných jazykových kurzů a novou formu odborně vedeného samostudia zaměřeného na budování slovní zásoby.
„Tato metoda je zaměřena především na budování odborné slovní zásoby: za rok naučí 2 tisíce slovíček a frází, které využijí profesionálové ve svých oborech. Jedna SMS lekce vyjde na méně než pět korun. Výukový systém bude studenta pravidelně oslovovat a bude ho nutit udržovat své znalosti jazyka v živé formě,“ popsal základní výhody nové metody výuky ředitel Evropského vzdělávacího centra Ing. Tomáš Morávek.
Výukové SMS přinášejí studentům vedle slovíček, frází a výuky gramatiky v textové podobě také MP3 soubory ve zvukových nahrávkách. SMS lekce přinášejí studentům informace dávkované v odpovídající časové frekvenci. Textové SMS zprávy obdrží student jednou za týden jako souhrn sedmi lekcí ve zvukové podobě prostřednictvím MP3 souboru. Vědomosti a nabyté znalosti budou rekapitulovat jednou týdně mini testy, které student obdrží do mailové schránky. Systém může být ideální formou také pro zaneprázdněné „studenty“: manažery, farmaceuty, lékaře či právníky, kteří potřebují budovat slovní zásobu cizího jazyka ve svém oboru a nechtějí nikam docházet.
 „Navíc mít vše potřebné pro výuku jazyka pohromadě v mobilu může být pro rychlý pokrok ve výuce jazyka velice praktické. Studenti tak mohou pohotově využít pro pokrok v jazyce třeba čas strávený v čekárně u lékaře, na cestách nebo v klidu domova,“ doplnil Morávek.
Výukové SMS zprávy budou obsahovat lekce o 160 znacích denně. Ty by se měl student každý den naučit. Souhrnné emaily budou doplněny MP3 nahrávkami, které budou podporovat dynamiku studia. Nahrávky také zajišťují správnou výslovnost a zprostředkovávají živější kontakt se studovaným jazykem. Více se o výuce jazyků prostřednictvím mobilního telefonu lze okamžitě dozvědět či se přihlásit na doméně www.smsjazyky.cz.

Systém lze nejlépe využít pro budování obecné a profesní slovní zásoby a také jako doplňkovou přípravu na mezinárodní jazykové zkoušky Cambridge, DELF, DALF, DELE, Goethe.

Žádné komentáře:

Okomentovat